Chałwa sprzyja miłości.
Już starożytni Grecy uważali chałwę za afrodyzjak. Z czasem potwierdzili to również naukowcy. Chałwa sprzyja miłości właśnie za sprawą witaminy E, która zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i... znacznie wzmaga potencję. Dlatego warto, by na stałe zagościła w deserowym menu wszystkich Panów, ale nie tylko.

Ten zdrowy smakołyk zmniejsza ryzyko występowania zmian miażdżycowych i nowotworowych, jest także swoistym antyutleniaczem. Dzięki niemu cera wygląda jędrniej, młodziej i jest lepiej nawilżona.

Trwa moda na czekoterapię. Wciąż jednak zapomina się o wpływie innych słodyczy na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Na szczęście okazuje się, że można sięgać po łakocie w trosce o zdrowie, a więc bez wyrzutów sumienia.

Witamina A, która jest odpowiedzialna za stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Witaminy z grupy B, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśniowego, przydatne w walce z depresją, wspomagające dobrą pamięć.
Witamina T - niezbędna w prawidłowym przebiegu procesów służących krzepliwości krwi.
Witamina E, zwana witaminą młodości i witalności.

Chałwa zawiera także inną cenną substancję - kwas linolowy, który obniża poziom cholesterolu, a tym samym minimalizuje ryzyko występowania chorób sercowo - naczyniowych. Oprócz tego jest bogatym źródłem protein i wapnia (zawiera go nawet więcej, niż mleko!) oraz magnezu, pozytywnie wpływającego na stan naszego układu nerwowego.

Dla wielu mieszkańców Wschodu, chałwa jest czymś więcej niż tylko słodką przekąską.
W niektórych kulturach jest nieodłączną częścią życia duchowo - religijnego Karaimowie, lud pochodzący znad Morza Czarnego, szczególnie umiłowali swoją Ak-alwę. Uczynili z niej potrawę rytualną, a symboliczne znaczenie w obrzędach ma jej smak oraz kolor. Ak-alwa biała (słodkawa, z orzechami) kojarzona jest ze wszystkim tym co dobre i szczęśliwe, dlatego pieczona jest w dniu urodzin, ślubu, czy przyjacielskich spotkań.

Ak-alwa podarowana w prezencie to znak głębokiego szacunku i najszczerszych życzeń szczęścia. Przepisy na nią przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Karaimi wierzą, że im więcej ludzi spróbuje białej Ak-alwy, tym lepiej będzie się wiodło temu kto ją przygotował.

Chałwa to esencja słodyczy. Jest popularna na Bałkanach, na zachodzie Azji i w krajach śródziemnomorskich. Jako wyrób cukierniczy jest również dostępna w sklepach w Europie. Wytwarza się ją z karmelu i miazgi nasion roślin oleistych.

Można urozmaicić jej tradycyjny smak poprzez dodanie do niej orzeszków pistacjowych, kakao, rodzynek i innych bakalii, aromatów. Istnieją różne rodzaje chałwy, różniące się rodzajem nasion wykorzystywanych do produkcji, np. sezam, mak, nasiona słonecznika, orzechy.

Przygotowanie chałwy wcale nie jest trudne. Najprostszą wersją jest chałwa sezamowa z miodem. Trzeba zaopatrzyć się w sezam, który można kupić w każdym sklepie z nasionami, ziarnami, produktami zbożowymi. Ilość sezamu zależy od tego, jak dużo chałwy chcemy przygotować.